buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 23, csütörtök
Zelma és Rajmund napja

Évfordulók:
1783: Stendhal (Marie-Henri Beyle) születése (Grenoble)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A bohém nagymester


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Hunyadi Sándor: Családi album
Noran Könyvkiadó, Budapest, 2000
217 oldal, fűzve, 996 Ft

Egy igazi apakönyv – és több. S meszsze a divat előttről. Bár ki tudja, meg aztán az apatémának a Lengyel Péter-féle Cseréptörés idején is volt módija, s attól még különféle igénnyel, különféle jegyben kiváló művek is születtek. De Hunyady ebben más kategória, alkalmasint.

Hunyadynak egészségesen támadott jelenléte, mert nem lett felfújt divatja. Hadd hivatkozzam az Osiris által kiadott két novelláskötetére (Réz Pál szépen eligazító utószavával). Ottlik, Illés Endre méltatta (jelenleg másodpályán futó) elsőrangú cikkekben Hunyady Sándort, Bródy Sándor fiát. A kolozsvári származásúnak, félig-meddig erdélyi írónak is minősíthető stílus- és történetművész Hunyady Sándor nem látszott a magyar próza élvonalának legelső soraiba tartozni. Pedig ott a helye, ízlésünk szerint ide-oda sorolhatóan. Apakönyvnek azért minősül első pár oldala után ez a munka, mert a fiú, akinek anyját az akkor már nagy író, rendkívüli férfi Bródy Sándor (A dada etc.) nem vette feleségül, ám nemcsak ez volt a későbbi gyötrődések oka, hanem az egyoldalú párbaj, melynek Hunyady Sándor mindig csak vesztese lehetett az imádott, nagy apával szemben.

Természetesen több ez az „Album” apakönyvnél, meg családi krónikánál is; elsősorban sodró lendületű hagyományos próza, ám tradicionalizmusa „mögött” ott van a rejtélyek rejtélye: a realista beszámolás ellenére is titokzatosnak megmaradó élet, ott vannak a különös sors-fordulatok, a mellbeütő hasonlatok... ott erezi-szálazza át az egészet egy nagy művészi tehetség, becsület és nyelvi erő. S közben ezernyi kalandosság.

Kalandosság, igen, mert Hunyady mondhatni, bohémes életet élt. Nem nősült meg... nem volt igazi lakása (szállodákat lakott meg, főleg kettőt)... életének nagy szenvedélyét az újságírás (és szabadsága) jelentette. Csuda fejezeteket olvashatunk ifjonti nyomorról, lóversenyről, kártyáról (Hunyady mindig csak vesztett), színházról, ne feledjük a címet se, tényleg a famíliáról... és az atyáról. Meg nőkről, meg minden.

De hát ezzel még nem soroltunk fel mindent. Regény ez a Családi album, mert fordulatait az élet produkálja ugyan, igen sokszor oly fantasztikusan, hogy – ki hinné! Kitalációk nem lehetnek ennyire izgalmasak, logikailag is elgondolkodtatók. (Még ahogy temetésébe is „átszólt” az ügető megafonja!)
Félek, mások ismertetik a nevezetes Hunyady-sztorikat, feladatom nem hálás tehát, „később jövőnek”. De olyan evidenciatörténetek vannak Hunyady életében, hogy csak na! Így kell mondanom. Nem hivatásom itt, hogy az író gyengéiről (művészi megalkuvásairól, mondjuk, a színházi közönség javára etc.) szóljak. Hunyady nem volt tökéletes író, mint Kosztolányi; nem volt végképp Szép Ernő-formátumú, Kosztolányit is felülmúló világjelenség. De nagymester volt. És nemzetközi mester is lehetett volna, ha nem „erre a rongyos életre” vágyik-esküszik, az itthonira. Amit anynyira ú-ú-únt is. (A lovi kivételével tán.)

Nemes ember volt. Illés Endrét idézve: megkarcolhatatlan írói remeklései (is) voltak, szép számmal. Megható földi lény volt, eltöprengésre késztető. Valahogy bennünket is bevon e könyvével... nem, korántsem a maga családjába, hanem oda, ahol mint idősebb szellembátyánkra, ilyesképp rokonunkra tekintünk rá. Egy kisvilági nagyvilági ember. Persze, ami a legfurcsább, hogy – mindeközben mindenki szerette.

 
 
 

Tandori Dezső
költő, műfordító

Noran 2004 Könyvkiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu