buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Balkáni, halálos időficam


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Hász Róbert: Végvár
Tiszatáj Könyvek, Szeged, 2001.
251 oldal, fűzve, 1250 Ft

Tapasztalataim szerint nincs nehezebb feladat egy író számára, mint a közelmúltat megidézni. Kiváltképpen egy történetelvű, zártan parabolikus szövegben, amely nem játszadozik az abszurditással, hanem az „íratlan” valósághoz teszi magát hasonlóvá, a ténylegesen abszurd valósághoz.
Hász Róbert Végvár című kisregénye – erre könnyű ráismernünk – Jugoszlávia, a titói államtest széjjelbomlásának, a véres polgárháború drámáját sűríti egyetlen (fiktív) epizódba. Az ország és a marsall – szerintem helyesen – mindvégig jelöletlen marad; a szereplők nevei önmagukban is jól érzékeltetik egy soknemzetiségű, érzelmekben, indulatokban, mikro- makrofeszültségekben gazdag térség sajátságait.
A történet hőse, Maxim Livius hadnagy, önként vonul be katonának, talán az életbe, múltjának hazugságai, szerelmi vonzalmai elől menekül – szeretne időt nyerni. Szerelemmel és vággyal vonzódik egy testvérpárhoz, Cecilhez és Antóniához; az idősebb lányról, Cecilről kiderül, hogy Livius féltestvére. A magánmúlt, akárcsak a történelem, minduntalan beéri, elgáncsolja, más utakra téríti az emberéletet. Livius hadnagyot két héttel a leszerelése előtt váratlanul egy messzi, hegyi erődítménybe vezénylik, ahol semmi sem úgy van: még a katonai szabályzat pontjai is másképpen érvényesek. Abszurd, paranoid különvilág ez, múltjukba, bizonyosságaikba kapaszkodó embereké, akik egyebet sem tudnak helyzetükről, csak annyit, hogy valamiféle titokzatos parancsnak kell engedelmeskedniük. A viszonylag ép elméjű Murat százados időficamnak nevezi ezt az állapotot. Nem tudni, mi zajlik odakinn a világban; nem tudni, honnan kapják az utánpótlást, a fejedelmi, delikát minőségű kosztot, s persze az sem bizonyos, hogy a patakon túli erdőségben az Ellenség (vajon melyik?) áll lesben. A megoldás magasrendűen kriminális, a hős, Livius hadnagy visszazökken az időbe és a valóságba: megmenekül, útban a tenger felé.
Hász Róbert könyve nagyszerű, bátor kényszervállalkozás, Kafka, Borges, Eco és más jeles szerzők stilárnyképein mindegyre átvillódzik-fénylik beszédmódjának önállósága, az értelmező és érzékítő alakzatok szépen szövött, komor arabeszkje. Szerzőre s művére érdemes odafigyelnünk!

Csajka Gábor Cyprián

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu