buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 20, kedd
István napja

Évfordulók:
1901: Salvatore Quasimodo születése (Modica)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A nemzet tizedese


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Sinkovits
Hungalibri Kiadó, Budapest, 2001.

Lapozgatok egy szürke dossziéban egy kézirathalmot, amelyből óriási hajrában a Könyvhétre majd impozáns album lesz Sinkovits Imréről, a nemzet színészéről, aki januárban, 73 éves korában meghalt. A váratlan halálhír néhány napra még a Zámbó Jimmy körüli tömeghisztériát is lecsendesítette. Mert Sinkovits valóban a nemzet színésze volt. Nem a díj tette azzá, hanem hozzánőtt szerepei, továbbá a hűség és az odaadás révén, ha ezeknek a fogalmaknak van még valami értelme olyan időkben, amikor már lassan egy évtizede, hogy Nemzeti Színház helyett a „nemzet cirkusza” körül huzakodunk.
Huszonkét éven át játszotta Mózest, évtizedeken át Az ember tragédiájának számos szerepét, éppen csak Éva nem volt, jóllehet azt is eljátszotta volna, ha úgy adódik. Vérbeli színész volt, a legnagyobbak közül való.
A fél évszázados színészi pályát felidéző kötet legalaposabb s leginformatívabb része Sinkovitsról a filmszínészről szól. Döbbenetes, hogy az utolsó húsz évben mindössze három filmszerep jutott neki. (Az új földesúr, Honfoglalás, Retúr.) Hiába, a tehetség tékozlásához mindig értettünk. A hatvanas években viszont 36! filmszerepet játszott a 72-ből. Lehet hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben mégiscsak volt aranykora a magyar filmgyártásnak? Hiszen olyan filmekben játszhatott, mint a Két félidő a pokolban, Legenda a vonaton, Párbeszéd, Isten hozta őrnagy úr. A tizedes meg a többieknek külön fejezetet szentel a szerző, egy pesti Svejk címmel. Minden igényt kielégítő filmográfia zárja az igényes, szinte önálló műként is megálló tanulmányt, Gervai András munkáját.
Sokkal esetlegesebbnek, kicsit szétesőnek tűnik a színházi pálya csúcspontjait, elsősorban a kritikai visszhang segítségével felidéző fejezet, pedig avatott színháztörténész Cenner János munkája. Bánk bán, Az ember tragédiája, Mózes, Tiszták, VII. Gergely, Advent a Hargitán, Balkáni gerle, hogy csak a sok-sok szériát megélt előadásokat említsem.
Sütő András gyönyörű esszékben szól kettejük több évtizedes barátságáról, amely nem volt mentes a történelem viharaitól sem. „Igaz, a közösségi, nemzeti sorsunkat szívszakadásig viselő művész önnön sorsának dolgában sem volt óvatosan kémlelő, magavigyázó természet. Tejtestvérek voltunk a gyanútlanságban is. Sok rútsággal teli világban szép poharas estéken megtáltosodva néztünk farkasszemet a végzetünkkel. Kedvünkhöz igazodó, játékos oroszlánkölyköknek véltük, imigyen koccintva poharat egymásra. ‘Élj sokáig s halj meg hamar, testvér!’ „A párját kívánom neked is testvér!”
Négy alapos, egy önéletrajz megírásához is elegendő adalékot tartalmazó interjú egészíti ki a kötetet, a fél évszázadon át hűséges feleséggel, Gombos Katalinnal, öccsével Sinkó Lászlóval valamint gyermekeivel Sinkovits Mariannal és Vitai Andrással. Az interjúkat Bóta Gábor készítette a tőle megszokott igényességgel.
„Sinkovits Imre alakja itt él bennünk valamennyiünkben. Az élményeinkben. Ez a könyv eszköz. Hogy a segítségével felidézzük. A hangját. Az arcát. Az énje egészét. A maga emberi teljességében” – írja a könyv ajánlásában Göncz Árpád.
Különösnek hat, éppen ezért megemlítem, hogy abban, hogy ez a szép és hasznos eszköz sok-sok emlékezetes, koncepciózusan válogatott fotóval mégis elkészült a Könyvhétre, ahhoz hozzájárult a színes mai lap, a Képújság, a Vasárnap reggel, a Story, a Napkelte, az Articsóka és az Album Kft. Lenne bár ez egy hagyományteremtő gyakorlat kezdete.

Tóth Klára

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu