buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Isten kegyelméből tanárnő


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Beke Kata: Az én Itáliám
Korona Kiadó, Bp., 2001
280 oldal, kötve, 1590 Ft

Beke Katát olvasni jó nagyon. Az olvasónak kényszerképzete támad, diák újra, hosszú osztálykiránduláson vesz részt a magyartanárnővel, aki mindent tud, azt is, amit senki. Aki két ismert pont közt kiszámolja az ismeretlen harmadikat. Aki – mielőtt feltennénk a kérdést – jön a válasszal, hogy ne veszítsünk időt. Közben az is világos előtte, a húsz gyerek sok gyerek, sokféle érdeklődés, számtalan speciális kiskör, tehát az előadásba mindig belop egy kis lírai szubjektivitást, kis csalfa polgári ágyat, bizarr messianizmust, hogy az érdeklődést ébren tartsa. Mindehhez különleges, csak a legjobb tanárokra jellemző technika. Okos tanár nem villog. Nem teremti meg hallgatójában a buta fiú érzetét, nehogy reakcióként azt kapja, „de tanárnő, minek figyeljek, amikor a tizedét sem tudom majd soha”? Tisztában van a különbségekkel, a civil indíttatással, a fogadó helyzetével. Nem direktbe’ világít a lámpással, „a szembe” az vakít, hanem kicsit el a szemöldökcsont és a fül mellett. Az ember kénytelen utána fordulni a fénycsóvának.
Tudás, szellem, kellem, elegancia, báj, irodalmi öntet, történelmi vérek és mosolygó személyesség.
Az, hogy Beke Katát jó olvasni, kiderült a nyolcvanas években az ÉS-ben megjelent harcos publicisztikáiból. Az érdeklődő hagyatkozhatott rá. Beke Kata pontosan diagnosztizálta a pedagógustársadalom és az állampedagógia alapvető betegségeit, meghatározta a lehetséges gyógymódokat. Nem kétséges, ezeknek a korabeli írásoknak köszönhette államtitkári kinevezését, az sem kétséges, ferences-kuruc természetének köszönhette azt is, hogy államtitkárként a tizenegy rendszerváltó év legemlékezetesebb négy hónapját produkálta, amelyre valaha magyar államtitkár képes.
Az én Itáliám kishúga, a Vallomás, amely a mostani kötet kétötödét tartalmazza, az előző évtized közepén jelent meg. Találkoztam vele. Ismerek néhány szenvedélyes Itália-rajongót, akik évi utazásaik során Szerb Antal Utas és holdvilágával párosan helyezték el a málha tetején, úgy indultak. A Vallomás hatását, érzékeny menetelését látva Észak-Olaszország történelmi városain át, biztosnak tűnt, Beke Kata nem menti meg a nemzet napszámosait a teljes elnyomorodástól. Új szerelmet talált. Azért megjegyezném halkan, a pedagóguscsaládban felnőtt, pedagóguskolónián szocializálódott recenzens morc fogcsikorgatással vette tudomásul annak idején, hogy a pedagógusok védangyalának gondolt nagyasszony milyen fahangon szólt alkalmasint korábbi munkájáról, mint egy elhagyott férjről, aki mellett történtek ugyan szép dolgok, de felejtsük el.
A fejezetcímek városnevek. Első szemre nem árulnak el sokat. Például azt sem, hogy a könyv – esszé is, regény is, lírai ismeretterjesztés is – olyan kiegészítő dimenziókat alkalmaz a teljesség érdekében, és éppen olyan kiegészítő dimenziókat, amelyek rendszerint hiányoznak a bédekkerekből. Az emberi csőrendszert, amelyen keresztül a látvány eljut a szívhez, az elveszített majd megtalált hitet, a hit táplálta eszményeket, az eszmények határozottságát, finom kétkedéseit. A vándor egyik szent helyről a másik szent helyre vándorol, cipeli magával a szentendrei ferences gimnáziumot, az ötvenes éveket, ötvenhatot, a konszolidáció évtizedeit, nyolcvankilencet az MDF-fel. Viszi hatvan esztendejét, a kora fanyar humorát, szemkápráztató megfigyeléseit, összevetéseit, történelmi párhuzamait. Beke Kata retorikailag zseniális. A párhuzamos ellenőrzés okán lehívtam a netről néhány korabeli parlamenti felszólalását. Ugyanaz a hang, ugyanaz a higgadt tájékozottság. Némelyikre reneszánsz-barokk irodalmi modalitása miatt szinte szó szerint emlékeztem.
Persze bevallom, a kötet olyan röghöz kötött figuráknak jön jól, akik (mint én) mindig találnak okot rá, hogy maradjanak. Aki nem utazik, azzal jó esetben nem történhet baj. Nem ugrik görcsbe a gyomra a határállomáson, nem csapja be a boltos, nem fosztja ki a tolvaj, nem kési le a járatot, nincs meleg, nem fázik. És igaz is. Tehát meglehet, a könyv az itthon maradó szegénynek, lustának, óvatosnak íródott (túl azon, hogy magának), hogy ne haljunk meg tudatlanul. A kedvetlen milliomos-utazó, a bevásárló-turista soha nem kerülhet olyan közel a mellette elfutó tájhoz, mint én e szenvedélyes-boldog kalauz segítségével. Remélem, nem ítélem meg rosszul: Az én Itáliám az Itália-szerelem önleleplező vallomása, hogy ugyan hagyjuk már őt békén a NAT-tal.

Onagy Zoltán

Korona Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu