buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Köszöntés helyett búcsú


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Katona Imre: Néprajz és gyermekvilág (Fordulópont könyvek)
Pont Kiadó, Budapest, 2001
112 oldal, fűzve, 1120 Ft

Az ünnepi könyvheti kötetek sorából alighanem legelsőként készült a Néprajz és gyermekvilág című munka. Mégsem elég korán ahhoz, hogy a szerző kezébe vehesse: Katona Imre 2001. május 21-én elhunyt. Úgy tűnt pedig, hogy a már tavaly is támadó betegséget a szíjas, fiatalos szervezet visszaveri, s ősszel a néprajzos társadalom a tudós 80. születésnapját ünnepelheti. Nem így történt, a Fordulópont könyvek új darabja – melynek elegáns, fekete borítóján egy nádihegedűjét ríkató kisfiú fényképe – posztumusz mű lett.
Ha egykori tanítványaként idézem föl az egyetemi oktató egyéniségét, dinamikus kettősségek jellemzik az akkor ötvenes éveiben járó férfit. Mindig fürge emberként sem szerette a sietséget; megvesztegető mosolya sokszor csípős humort takart; jóságos segítőkészsége nem altatta el benne a komoly tudást követelő szigort. Nagy kutatási területe is kettő volt: a folkloristának a népköltészet (kitüntetetten a népdal, a népballada), a tárgyi néprajzosnak a magyar kubikosság története és létmódja (de érdeklődött napjaink városi folklórja, a politikai viccek és a magyar népcsoportok művelődéstörténete iránt is). Csongrádi születésű lévén, útnak indító megyéjében, valamint Békésben, Bács-Kiskunban érezte igazán otthon magát, élte ki „alföldiségét”. A szociográfiai túlsúlyú kecskeméti folyóirat, a Forrás szinte minden évfolyamában számíthatott elmés recenzióira, olvasmányos, érdekes tanulmányaira. Nyugdíjas esztendeiben is tucatnyi könyvet, kiadványt hozott tető alá. Tudomásunk szerint hagyatéka tartogat olyan kéziratokat, amelyeknek a megjelentetésére jó esély mutatkozik.
A Néprajz és gyermekvilág nagyjából másfél évtizede készült el, ezt az 1987 körül lezárt, igényesen válogatott szakirodalmi jegyzetanyag jelzi is. Bár azóta ezen a téren is lépett előre egy-kettőt a szaktudomány, Katona alkotása az átfogó, nagyvonalú szemlélet és feldolgozás eredményeként mit sem vesztett érvényességéből. A kissé furcsán számozott – mert III./a. és VI./a. jelűt is felvonultató – fejezetsorból csupán az Ifjúsági tömegmozgalmak, népi-népies ellenkultúra Nyugaton és hazánkban című felett nem múlt el nyomtalanul az idő, hiszen az elemző a beat jelenségkörének be- és lezárultánál tesz pontot okfejtésére.
A fejezetcímből is érzékelhető, hogy Katona sem a néprajznál, sem a gyermekvilágnál nem horgonyzott le; valójában a szociológiai aspektus egyenrangú a címben is körvonalazott közelítéssel, s a gyermeki életszakasz(ok) mellett az ifjúkor bemutatása is helyet kap. A leggazdagabb tartalmú, legújszerűbb részek: A társadalom kor szerinti tagozódása; A teljes függés oldódása, a szabályozás-önszabályozás kezdetei avatás-iskoláskor előtt; Sem gyermekek, sem felnőttek: serdülők a „senki földjén”.
A röpke terjedelem ellenére hangsúlyt kapnak a gyermekjátékok (részben mint a felnőtt-társadalom miniatürizált megjelenése), a szexuális felvilágosítás dilemmái és szokásai, valamint (a Katonára olyannyira rávalló szójátékkal) az ifjúság vágyálmainak és vágyállamainak kérdése. A szerző tollát a gyermekek és a fiatalok iránti megértés, rokonszenv és szeretet vezeti – talán ezért is használ érzelemtelített minősítéseket: a gyermekkor: az emberélet megszépített aranykora; az ifjúkor: az emberélet virágkora. Példatárát sokfelől és találóan gyarapítja. Fogalmazásmódja célirányos, takarékos – és, ha kell, tapintatos (a kajánul erotikus személy- és falucsúfolókat így interpretálja: „nem lehet biztosan tudni, ezekben mennyi a valóság, és mennyi a költői képzelet”).
Az Összefoglalásból az a meggyőződés csendül ki, hogy a gyermeki és ifjúi életszakaszok teoretikusan modellezhetők, mert „A törzsi-faluközösségi és a modern városi társadalmak között bármily tartalmi-formai, vagy fejlődési különbségek legyenek is, a fő irányzatok minden esetben érvényesülnek és kimutathatók”.
A Guzsalyas című Népművészeti és kézműves folyóirat 2000. évi 9–12. számában tette közzé Katona A jövő század reménye (Népek és kultúrák várható sorsa a 21. században) című tanulmányát. A szerkesztőség jónak látta megjegyezni: „Azért választottuk a 2000. év utolsó cikkének Katona Imre tanár úr írását, mert úgy gondoltuk, ennél szebb, tisztább, féltőbb gondolatokat nem találnánk a 21. század kapujában”. Fájdalom, Katona Imre az új évezredből fél esztendőnél is kevesebbet élt meg csupán – de a búcsúzás is a féltő, tiszta gondolatok jegyében, az ifjúságról és az ifjúságnak mondott jó szóval történt.

Tarján Tamás

Pont Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu