buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 18, szombat
Piroska napja

Évfordulók:
1882: Alan Alexander Milne születése
1936: Rudyard Kipling halála (Burwash )

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az egyetlen mondat keresése


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Csoóri Sándor: Forgácsok a földön
Esszék, tanulmányok
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2001
244 oldal, fűzve 1400 Ft

A huszadik századból nem csekély számú évtizedet végigélve talán még egy újabb félisten sem érezhetne megelégedettséget, bármennyi volt is a siker körülötte. Ráadásul a siker fogalma is átértékelődött újabban, hiszen elsősorban nem az értékteremtésre vonatkozik. Az óceánon túlról gyűrűzött idáig az a felfogás, amely szerint mindegy, hogy mivel, miként, csak sikeresek lehessünk. Az író, a művész, a tudós, általában a szellemi ember azonban másként méri a világot s önmagát. Csoóri Sándor legújabb esszékötetének legelső szövegoldalán olvashatjuk a következőket: „A magam által elrontott életért egyre emésztőbb lelkifurdalást érzek. Hasogató bűntudatot. Sőt érteni kezdek valami olyasmit is, hogy hazaárulás mellett természetárulás is lehetséges.” A Csoóri-életmű ismerői tudják, hogy az önbírálat, a soha meg nem elégedés rokonszenves magatartása a lírai és a prózai alkotásokban is rendre megjelenő, sőt meghatározó vonás. Mégis meglepődhetnek azon, hogy egy értékekben gazdag pályáról, az életútról vélekedik így hetvenedik éve táján a művész, a közéleti személyiség, az ember. Ám éppen a mély önismeret és a széleskörű tájékozottság teszi igazán hitelessé az ilyen közlést. Bár a fikció világába tartozik a meditáció arról, hogy mi minden lehetett volna másként: szebben, méltóbban, tökéletesebben, s bár az életet soha nem lehet tiszta lappal újrakezdeni, csak másképpen folytatni, a kilátópontok számvetése a meg nem valósult életút-változatokról éppen a másként-folytatást tudatosíthatja.
Egyébként mondhatjuk azt is, szimbolikusan, hogy már a legelső emberpár elrontotta az életét a Paradicsomkertben, s ezzel minden utódjának meghatározta bizonyos mértékig a sorsát, s mondhatjuk azt is, még racionálisabban, hogy a lezárult huszadik század rettenetességeinek sora nem engedte meg, hogy az emberiség egyedeinek elrontatlan maradhasson az élete. S ha akadtak is a világon békésebb szegletek, itt Közép-Európában, a Kárpát-medencében aligha találhatunk ilyeneket. A rontásokat azonban az egyének és a közösségek is igyekeztek, s nem is eredménytelenül, kiegyensúlyozni. Van azonban olyan terület, s ez éppen a találóan természetárulásnak nevezett, ahol 2000 táján valóban egyre komorabb és indokoltabb aggodalmunkat kiálthatjuk világgá. Ez ügyben az lehetne az egyetlen mondat, hogy mentsük meg a Földet.
Egyetlen mondatok azonban ritkán adódnak. Az ezzel a kérdéssel viaskodó írás kiváltója 1998 ősze Jugoszláviában: a NATO megtorló akciói s a vajdasági magyarság túszhelyzete. Bármit tett, bármit mondott is a magyar állam külpolitikája ezidőben, nem oldhatta fel a túszok szorongatottság-érzését, nem adódott ideális mondat, mert a helyzetnek sem lehetett ideális megoldása.
Forgácsok a földön – mondja a könyv címe, mondja első ciklusának minden egyes darabja, s e cím minden lehetséges jelentésváltozatát figyelembe kell vennünk. Miként a favágó körül a földön forgácsokat találunk, ugyanúgy a gondolkodó lény is összegyűjti a valóság megtapasztalt, fellelt szilánkjait. Voltaképpen minden egyes élet maga is egy-egy forgács a Föld számára, a földből, a földön, ugyanakkor az újkori emberiség szétforgácsolja a Földet. A történelemre vonatkoztatva azt is beláthatjuk, hogy szétszaggatja egész-voltunkat. Igen, Ady kijelentése szorongat: minden Egész eltörött. Reménykedünk, hogy nem örökre, de hitünket rendre a kijózanodás éjszakái és hajnalai teszik kérdésessé. Az ötvenes évek megismeréséhez érdemes volna kötelező olvasmánnyá tenni a Költők Zámolyon 1955-ös történetét: a végrehajtók éjszaka szedték össze az igavonó állatokat s az állatvédelmi hatósággal fenyegetőztek. Csoóri Sándor levitte a faluba a Kossuth-díjas Zelk Zoltánt és Benjámin Lászlót, de Zelk is megkapta a magáét, amikor közbe próbált lépni. A két kommunista költő ezután vált a rendszer kritikusává. S bár lényegesen más történelmi helyzetben, más módon, de a kijózanodás hajnalainak kellett elkövetkezniük az 1990 utáni esztendőkben is.
A legutóbbi mintegy négy év tapasztalatairól tudósít bennünket ez az új, az előző 1997-es Szálla alá poklokra c. kötetnek műfaji szempontból is folytatását jelentő gyűjtemény. Öt ciklusa közül az első a Forgácsok a földön miniesszé-sorozatát tartalmazza. A következőben esszék, emlékezések, ünnepi beszédek kaptak helyet. A harmadik ciklusban három interjú, a negyedikben a Magyarok Világszövetségével foglalkozó írások olvashatók. A záróciklus „viszszatérés” az irodalom kérdéseihez, természetesen Illyés Gyula szellemében, vagyis annak tudatában, hogy nálunk az irodalomnak „irodalmon túli” feladatai is vannak. Illusztrálhatta ezt a zámolyi történet – vagy sokkal felemelőbben az a fejtegetés, amely Petőfi Sándor születésnapját és a Himnusz megírására ihletet adó napot azonosítja. Elmemozdító a Kosztolányival foglalkozó esszé is, amelynek alapgondolata: „amikor Ady azt mondja rólunk, magyarokról, hogy Nekünk Mohács kell, Kosztolányi, fülében forró ólommal azt bizonygatja, hogy nekünk nem Mohács kell, hanem irodalom kell! Művek, művek s másfélék, mint amelyek eddig kellettek.” „A nyelvrombolás és a nyelvfelejtés” mai korszakában különösen fontosnak tartja Csoóri Sándor az életműnek ezt a tanulságát. S gondolatmenete arra is példa, hogy a „forgácsok” csakazértis az egész bűvöletében íródnak.

Vasy Géza

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu