buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 8, vasárnap
Mária napja

Évfordulók:
Kr.e. 65: Quintus Horatius Flaccus születése (Venusia, ma Venusa)
1832: Bjørnstjerne Bjørnson születése (Kvikne)
1842: Csiky Gergely születése (Pankota)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Wass Albert öröksége


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Népszabadság április 14-én megjelentetett „Wass-könyvek kálváriája” című cikkben megszólaltatott Káli Király István, a tavaly tavasszal még a kolozsvári Krónika hasábjain zugkiadással, üzletrontással vádolta a Kráter Műhely Egyesület könyvkiadóját, mára pedig a magukat illetékesnek tartó Wass-fiak – de törvényes keretek között nem Wass Albert könyveinek kiadói és felhasználói jogutódai! – már tudnak jogszerű szerződéseinkről, csupán a számukra járó százalékot hiányolják…
 

Noha nekik is tudniuk kellene a nemzetközi jog feltételezhető ismerete alapján, hogy a kiadási joggal és az ezért járó jogdíjjal rendelkező jogutód – az író barátja és emigrációs kiadói feladatait ma is szellemi örökösként felvállaló költő és lapkiadó Szász (Zas) Lóránt – fogja azt nekik átadni, amennyiben folyamatos jogsértő magatartásuktól Erdélyben, Magyarországon és bárhol máshol elállnak.

Láthatjuk: egy év leforgása is fontos változásokat hozhat a vádak változatossága terén – főleg ha egy magyarországi könyvkiadó Wass Albert szellemi örökségét népszerűsíti, ápolja, honosítja vissza abba az anyanemzetbe, amelynek a rövid időre megválasztott MSZP-SZDSZ kormánya éppenséggel megtagadta, majd megnehezítette az író visszahonosítási kérelmét…

Csakhogy a jogra hivatkozás többélű fegyver! Ki is a felelős azért, hogy a hevenyészve, az író halála előtt összeállt Wass-fúk Alapítvány különleges felhatalmazásával (bár erről dokumentumot sehol nem közöltek!) a Mentor milyen óriási anyagi és szellemi károkat okoz a hivatalos jogutódnak éppúgy, mint az 1993 óta az élő és megújított szerződések alapján immár kilenc Wass-kötettel a könyvpiacon lévő Kráter Műhely Egyesületnek?! Például a Mentor az Elvész a nyom című – jelentőségében páratlan – közép-európai nagyregényt félrevezető reklámszöveggel novelláskötetnek tünteti fel, továbbá az Ember az országút szélén című életrajzi kulcsregény emigrációban később továbbírt és ott megjelentetett zárófejezetét önkéntesen cenzúrázza, azaz kihagyja és a könyvet úgy jelenteti meg éppen abban a Romániában, amelyben ez a Ceausescu-érát leleplező, tragikus fejezet játszódik. Utóbbi kiadói eljárás a néhai szerzőnek, örököseinek és jogutódjának a mű integritásához fűzött alapjogát sérti!

Mi a könyveket nyelvi korrektúrával, a mai helyesírás és a két világháború közötti erdélyi köz- és irodalmi nyelv harmonizálásával jelentetjük meg, miként tettük ezt a még Wass Albert életében kiadott kettős-könyv esetében (Jönnek! – Adjátok vissza a hegyeimet!). Kiváló néprajzosok, Erdély-kutató fotóművészek alkotásait használjuk fel első és hátsó borítóinkon, miként éppen ezzel is – a Gyilkos tó szimbolikus borító-ábrázolásával – szereztünk az akkor 85 éves szerzőnek is nagy boldogságot. Továbbá hiteles, a szerző által kiadott legutolsó kézirat vagy kötet-változatokkal dolgozunk. Kiadásainkat Wass Albert-kutatók, barátok, távoli rokonok, gyűjtők, az író magyarországi kedves levelezőpartnerei segítik, új és új adalékokkal rendszeresen gazdagítják.
Az idei Könyvhétre először értük el, hogy a hírhedt 100-150 listás könyv között szerepelhet Wass Albert: Magyar örökségünk címen összeállított esszé- novella- és interjú-válogatása. Az életrajzi hitelességű A titokzatos őzbak című novellafüzérét is ezen a jeles héten adjuk először olvasóinknak kezébe. A Magyarörökségünk című posztumus-kötet megjelentetése bizonyítéka és koronája annak a munkának, amit az írónak szerte a világban fellelhető hőséges híveivel és munkatársainkkal már több éve folytatunk. Wass Albert öröksége köztünk van, velünk él: erkölcsi és politikai nézetei, kiváló ember- és korábrázoló írásművészete felejthetetlen élményeket nyújt ma is. A kötet írásait háború előtti erdélyi lapokból (Tábortűz, Erdélyi Helikon) és az amerikai emigráció újságaiból (Katolikus Magyarok Vasárnapja, stb.) gyűjtöttük és tisztítottuk le a halványuló emlékezet poraitól. Könyvünkben 34 novella, 12 közírói munka és egy történeti nagyesszé vált ismét vagy először magyar nyelvterületen olvashatóvá.

Nem állhatom meg, hogy példaként ki ne emeljem a címében is rendkívül kifejező Hűség bilincsében című novella jelentőségét. A világirodalom legértékesebb lapjai közé illik, ahogy az író megszólaltatja a „gond és aggodalom” család- és nemzetféltő fájdalmát, éppen Erdély félig-visszacsatolásának, kettészakításának (1940) óráiban. A megjelenített asszony kimenti gyermekeit az ismét magyarsághoz tartozó területre, de aztán görög tragédiába illő módon visszafordul a gyilkoló román katonák által megszállt szülőföldre, hogy megkísértse a lehetetlent, kimentse és kiszabadítsa férjét is…

Jelen és korábbi köteteink részei a Kráter Műhely Egyesület Wass Albert Életmű-sorozatának, amelynek anyaországi és az elcsatolt területekre vonatkozó kizárólagos felhasználói és terjesztői jogát érvényes szerződéssel már megkötöttünk a törvényes jogutóddal. Tudjuk és biztosak vagyunk abban, hogy Wass Albert ma már több generáció kedvelt írójává vált, s lassan TV-filmek, rádiójátékok, többrészes mozifilmek is népszerűsíteni fogják a könyvespolcokon gyarapodó, szépkiállítású sorozatunk műveit.

Turcsány Péter

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu