buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A Magyar Klub Erdélyben
Villáminterjú Bencze Tiborral, az Erdélyi Magyar Könyvklub ügyvezetőjével


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

• Mióta dolgozol az Erdélyi Magyar Könyvklubban?

– A Kft. márciusi megalakulása óta. A Magyar Könyvklub és az Uhu Kft. 90%-os részesedése mellett 10% erejéig én is tulajdonos lettem és mint ügyvezető igazgató irányítom a céget. 2000. novemberében az erdélyi Könyvklub létrejötte előtt a Magyar Könyvklub a csíkszeredai Corvina Könyvpostával közösen megjelentetett egy katalógust 50 000 példányban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kiderítse, milyen esélyei vannak a klubrendszerű könyvterjesztésnek Erdélyben. Az előzetes felmérés ígéretes pénzügyi eredményét követően került sor a cég bejegyzésére és április 20-án megjelent az első katalógusunk.

• Mik az idei tervei az Erdélyi Magyar Könyvklubnak?

– Az év folyamán még további két katalógust tervezünk: egyet augusztusra, egyet pedig október közepére, amely már a karácsonyi kínálatot is tartalmazza. Az ajánlatainkat továbbra is az erdélyi magyar olvasók igényeihez igyekszünk igazítani, a magyarországi kiadványhoz képest nagyobb számban kapnak helyet történelmi és klasszikus szépirodalomi művek. Augusztussal kezdődően szeretnénk bemutatni az erdélyi magyar könyvkiadókat, lehetőséget teremtve számukra, hogy kiadványaik híre a legtávolabbi magyar falvakba is eljusson. Kiemelt célkitűzésünk, hogy az erdélyi magyar könyvbarátok minél szélesebb körével megismertessük a Könyvklubot. Szeretnénk még az idén több mint 15 000 tagot toborozni, minden magyar lakta településről legalább egy könyvbarátot a tagjaink között tudni. Az eddigi eredményeink igen bíztatóak. Terveink közt szerepel továbbá egy egyesület létrehozása – szintén EMK elnevezéssel –, melynek könyvbemutatók, író-olvasótalálkozók, könyvtámogatási programok valamint egyéb kulturális programok szervezése és lebonyolítása lenne a feladata. Ezáltal az Erdélyi Magyar Könyvklub aktívan szerepet vállalna az erdélyi magyarság kulturális és szellemi életében, hozzájárulva a identitástudat erősödéséhez.

• Milyen a munkamegosztás a Magyar Könyvklubbal?

– Csíkszeredai székhellyel, de a budapesti Könyvklub központi irányításával és segítésével végezzük a munkánkat. Mi is létrehoztuk az ügyfélszolgálatunkat és az Erdélyből érkező megrendelések rögzítése nálunk folyik. Ezeket az igényeket on-line kapcsolat segítségével továbbítjuk a Magyar Könyvklubhoz. A budapesti központ feladata, hogy a rendelt könyveket az ócsai raktárában névre szólóan csomagolja és eljuttassa hozzánk. A mi teendőnk, hogy a kész küldeményeket a román posta segítségével célba juttassuk. A katalógusunkat Budapesten szerkesztjük, de a nyomtatása már Székelyudvarhelyen történik.

• Milyen nem várt nehézségekkel kellett megbirkóznotok az indulás során?

– Minden indulás nehéz, ez a mi esetünkben sem volt másképp. Céget bejegyezni, szervezetet felépíteni, infrastruktúrát kialakítani, majd elindítani a folyamatokat egy olyan gazdasági környezetben, mint amilyen a romániai – nem egy könnyű feladat. Szerencsére mostanáig nem merült fel olyan probléma, amire ne számítottunk volna és ne tudtuk volna rövid időn belül megoldani.

• Milyen szempontok szerint kerülnek be a kiadók könyvei a katalógusba?

– A mostani katalógusunk mintegy 2/3 részben a Magyar Könyvklub, 1/3 részben a magyarországi kiadók könyveit tartalmazza. Ez alkalommal a marosvásárhelyi Mentor Kiadó két könyve szerepel csupán a kínálatban, de szeretnénk, ha a jövőben az erdélyi magyar kiadók kötetei is bekerülnének az ajánlatba. Ugyancsak törekszünk arra, hogy az igényes szakmai kiadványok, amelyek esetleg kisebb érdeklődésre számíthatnak, szintén bekerülhessenek a kiadványba.

• Mik az eddigi tapasztalatok?

– A könyvbarátok nagyon lelkesen fogadták az EMK színre lépését. Több száz olyan levelet kaptunk a megrendelések mellett, amelyben nagyon időszerűnek és fontosnak érzik az EMK létrejöttét. Ugyanakkor az erdélyi magyar könyvszakmát is kissé megpezsdítette az Erdélyi Magyar Könyvklub. Könyvkereskedők, kisebb és nagyobb boltok jelentkeztek, hogy szeretnének partnerboltjaink sorába lépni. Több kiadó érdeklődött a katalógusba kerülés feltételeiről. Azt gondolom, hogy az erdélyi könyves-világ és könyvkultúra fejlődésének egy fontos momentuma az Erdélyi Magyar Könyvklub megalakulása.

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu