buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kiadói egyesülés Jugoszláviában


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Idén március 12-én megalakult a Vajdasági Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Ez alkalomból Bordás Győzőtől, az újvidéki Forum Könyvkiadó főszerkesztőjétől, az új egyesülés elnökétől kértünk villáminterjút.
 

• Kik és milyen céllal alapították az Egyesülést?

– Az ötlet nem új keletű, már több mint egy éve tervezzük. Úgy döntöttünk, hogy Szerbiától és mindenkitől függetlenül megalakítjuk a VKKE-t, hogy képviselni tudjuk a nemzetiségi könyvkiadást és könyvterjesztést. Érdekessége a dolognak, hogy a tizenhárom alapító tagból csak a Forum és a Kultúra Kiadó nemzetiségi, a többi szerb. Nagyon reméljük, hogy sikerül megvalósítanunk, ami Magyarországon az MKKE esetében már jól működik, hogy tényleges érdekképviseleti szerv legyünk, hogy a könyvszakma érdekeit mind a tartományi életben, mind a szerbiai kormányzati szerveknél képviseljük.
Hogy lesz feladatunk bőven, azt had érzékeltessem a legfrissebb példával. Nemrég 20%-os áfát vetettek ki a könyvre, melynek következtében 40%-kal fognak megdrágulni, mert a nyomdai termékeket is megadóztatják 20%-kal. Ekkora árnövekedést a szerbiai könyvek nem bírnak el. Másrészt, az elmúlt tíz évben el voltunk zárva a világtól, szeretnénk nyitni. Úgy látjuk, hogy a Vajdaság az az északi kapu, amin a jövőben is a legkönnyebben lehet közlekedni, de számos probléma nehezíti a mozgást. De megoldandó feladat az árrés, amely jelenleg 10%-tól 80%-ig terjed, a rendezetlen viszonyok miatt pedig szeretnénk a magyarországi könyves etikai kódex mintájára megalkotni a jugoszláviait. A budapesti kiadói Egyesülés nagyon sok segítséget nyújtott eddig is, és reméljük, hogy erre a jövőben is számíthatunk.

• Hány tagja van a VKKE-nek?

– Tizenhárom cég alapította, de már huszonhat kiadónál tartunk. Hamarosan sor kerül az első közgyűlésünkre, s azt hiszem, hogy mindenki, aki könyvkiadással foglalkozik, jelentkezni fog. Tudni kell, hogy mintegy harmincöt könyvkiadásra elsődlegesen bejegyzett vállalat működik a Vajdaságban, de több mint hetven-nyolcvan cég foglalkozik könyvkiadással és könyvterjesztéssel.

• Kik lettek a vezetők?

– A szlovén származású Román Vehovec, aki a végrehajtó-bizottság igazgatója és Milan Sikoparija a végrehajtó-bizottság elnöke, mindketten szerbek. Bunyik Zoltán tartományi kultuszminiszter nemrégiben jelezte, hogy támogatni kívánják a kiadókat és a könyvtárakat. Ennek segítségével például a Vajdaságban megjelent magyar könyvekből 150 példány rögtön a központi könyvtárakba és a kis ágazati könyvtárakba kerül. Az Egyesülés párbeszédet kíván folytatni mindenkivel, és azt szeretnénk, hogy mindent, ami a könyv és a könyves cégek érdekében áll azt elérjük.

• Milyen rendezvényekre készül az Egyesülés?

– A háborús években folyamatosan megrendeztük a vajdasági könyvkiadók kiállítását, melyeken természetesen minden szerbiai és nemzetiségi kiadót befogadtunk. Jövőre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mintájára szeretnénk megrendezni a közép-kelet-európai kiadók könyvvásárát Újvidéken. Újvidéknek ezen a területen már vannak hagyományai, az ötvenes évek elején a Belgrádi Könyvvásár Újvidékről indult, csak később költözött át Belgrádba. Az első visszajelzések máris pozitív, reméljük, hogy a szlovákiai, ukrajnai, romániai kiadók mellett az MKKE és a magyar kiadók is képviseltetni fogják magukat.

• Végül, milyen kiadványokkal jelentkezik a Forum Kiadó a könyvhétre?

– Az idei sláger kiadványunk a most megjelent Gerold László féle Jugoszláviai magyar irodalmi lexikon, amely az 1918-tól 2000-ig öleli fel az irodalmi életünket. A lexikon 900 szócikket és mintegy 25 000 adatot tartalmaz. Nagyon nagy az érdeklődés iránta odaát is, ritkán fordul elő, hogy egy 1500 példányban megjelenő könyv egyharmada előfizetésben elkeljen. Magyarországra 500 példányt tervezünk áthozni belőle.
A hivatalos könyvheti listára öt könyvünk került fel. Két néprajzi kötet, Jung Károly A Pannoniai Énektől a Mária-lányokig című tanulmánykötete és Burány Béla Ünnepek, szokások, babonák című két kötetes műve, amely Tisza-menti gyűjtést tartalmaz. Ilyen átfogó könyv, amelyben 400 kotta is található, nem jelent meg nálunk. Idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját Szeli István tanár úr, akinek Emlékezések könyve címmel jelenik meg kötete és nekem is a könyvhétre lát napvilágot a Ténta és repesz című esszékötetem. Ez egy háborús napló, de a könyves élet mindennapjai mellett a jugoszláviai magyar tévéfilmek és tévéjátékok kritikáit is tartalmazza.

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu