buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Olvasás Éve


2001.07.17

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az idei Ünnepi Könyvhéttel kezdetét veszi az Olvasás Éve programsorozat, amely a jövő év könyvhetéig tart. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által kezdeményezett rendezvény lebonyolítására a magyar kormány az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Kulturálás Örökség Minisztérium részvételével Védnöki Testületet hozott létre. A könyvszakma tájékoztatására, amely kezdettől fogva nagy várakozással tekint a rendezvény elé, Rockenbauer Zoltán kultuszminisztertől, a Védnöki Testület társelnökétől kértünk interjút.
 

• Melyek az Olvasás Éve főbb céljai és feladatai?

– Az Olvasás Éve akkor éri el célját, ha az „egyáltalán nem olvasóktól” az e-könyv használókig mindenkinek új perspektívákat ad az olvasási lehetőségek közötti választásban. Azt a gondolatot szeretnénk tudatosítani, vagy inkább felismertetni, hogy olvasás nélkül nem lehet létezni; de ha ezután azt a következtetésre is többen jutnak, miszerint nem is érdemes, akkor nyert ügyünk van. Az olvasás kultúrája nem csak a művelt emberek kultúrája, hanem mindenkié. Ma sajnos az olvasás – méltatlanul – nem a legnépszerűbb elfoglaltság. Sok oka van ennek: a már-már feldolgozhatatlan információáradattól kezdve, az életmódváltozáson át a mentalitásbeli problémákig. Ha ezen az állapoton változtat ez a rendezvénysorozat, már nem volt hiábavaló.

• Melyek azok a jelentősebb állami, gazdasági, társadalmi és civil szervezetek, amelyek felkérést kaptak arra, hogy részt vegyenek a rendezvénysorozat lebonyolításában?

– Úgy tűnik, hogy az Olvasás Évének filozófiája már eddig is sokak fantáziáját mozgatta meg. A rendezvénysorozat gondolatának tavaly januári felvetődése óta az ország kisebb és nagyobb települései mellett civil szerveződések és könyvtárak kezdték meg a programok szervezését. Néhányan már a programok lebonyolításába is belevágtak. Úgy tűnik, hogy a kormányzati szándék kimondása adta meg azt az kellő impulzust a kultúra szereplőinek, ami egy igazi országos akció lebonyolításához szükséges.
Az indulásra váró civil kezdeményezések, a partnerek együttműködési kezdeményezései mind arról szólnak, hogy az olvasásnak a mai kulturális életben van élettere, megfér a 21. század információ éhségével. A könyvtárakban nő az olvasók, a látogatók száma. Nagy hiány van azonban a gyerekeknek szóló könyvek megjelentetésében, a korszerű, szépen berendezett gyerek, köz és iskolai könyvtárakban. Az Olvasás Éve a hiányok mögött lévő létező társadalmi igényre irányítja a figyelmet, ami a későbbiekben a tárca stratégiai munkáját is megkönnyíti.
Összefoglalva tehát, a két minisztérium valamennyi szervezettel, társasággal, csoportosulással és lelkes egyéni kezdeményezővel együtt tud működni, csak céljaink legyenek közösek. Eddig - a teljesség igénye nélkül - a Magyar Könyvklub, a Magyar Olvasás Társaság, az Írószövetség, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Magyar Pedagógiai Társaság, az IKSZ és a Tankönyves Vállalkozók Egyesülete vesz részt a program lebonyolításában.

• Mely területen és milyen események alkalmával kívánják bevonni a határon túli magyarságot?

– A konkrét programokat az Olvasás Éve koordinálására létrehozott programiroda még szervezi. Kiemelt céljaink egyike a határon túli magyarság bevonása az év eseményeibe, figyelembe véve speciális igényeiket és a nyelvművelés valamint az olvasáskultúra ottani körülményeit. Emellett meg kell említenünk azt is, hogy koncepciónkban ugyancsak kiemelten támogatjuk a nemzeti és etnikai kisebbségek hazai irodalmára vonatkozó kezdeményezéseket.

• Mekkora összeget fordít a kormány a programsorozat lebonyolítására?

– A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Telematikai pályázaton keresztül 130 millió forintot, Korszerű könyvtár, korszerű berendezések pályázaton 80 millió forintot, Könyvtárpártoló önkormányzat pályázaton keresztül pedig 20 millió forintot fordít az Olvasás Évére. Ezen kívül a Nemzeti Kulturális Alapprogram 40 millió forintot különített el erre a célra.

• Milyen szerep hárul a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésére, mint a program ötletadójára, beterjesztőjére, illetve az egyetemes írott kultúra értékeit értékeit közvetítő könyvkiadásra és könyvkereskedelemre?

– Az ő feladatuk a programsorozat könyvszakmai programjainak szervezése és koordinálása. Egy külön szerződés szerint a szervezet több tízmillió forintot kap a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától erre a célra.

• Nem okoz-e problémát, hogy három héttel a rendezvénysorozat hivatalos és ünnepélyes bejelentése előtt a magyar könyvkiadás és könyvkereskedelem szereplői lényegében még semmit sem tudnak a rájuk váró feladatokról?

– Az Olvasás Éve legfőbb célkitűzése kezdettől fogva az volt, hogy új perspektívát nyújtson első sorban a gyerekek és fiatalok olvasási lehetőségeiben. És ezen lehetőségek egy részét természetesen a könyvkiadók és terjesztők biztosíthatják működésükkel, azzal hogy szép, tartalmas és igényes könyveket juttatnak el az olvasókhoz. A könyvkiadókhoz hasonlóan támogatni kívánjuk az elektronikus tartalom olvasást támogató fejlődését, a különböző olvasást népszerűsítő programokat, megmozdulásokat, civil kezdeményezéseket. Innentől a könyvkiadókon múlik, hogy mely támogatott programokban kívánnak partnerként közreműködni a maguk eszközeivel. Akcióink nagy része a könyvszakma valamennyi szereplőjét megszólítja. Példa lehet erre a 72. Ünnepi Könyvhét, a karitatív könyvgyűjtő akciók, a könyvtártámogatás, és könyvtárfejlesztés, vagy akár az újraindítandó gyermekkönyvhét: ezek mind olyan kezdeményezések, amelyeknek ugyan elsődleges haszonélvezői az olvasók, de mégsem képzelhetők el a könyvkiadók részvétele nélkül.
A könyvkiadók számára támogatásokat is próbálunk majd nyújtani: ezeket bizonyos feladatok, programok megvalósulására biztosítjuk. Ilyen módon persze nem az szerepel szempontként, hogy hogyan támogatjuk a könyvkiadókat, hanem, hogy hogyan támogatjuk az egész éven át zajló, egymással összefüggő programokat. Ha ezekhez a programokhoz könyvkiadók csatlakoznak – ötleteket adnak a rendezvényekhez, akkor számíthatnak segítségünkre.

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu