buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 31, vasárnap
Angéla és Petronella napja

Évfordulók:
1819: Walt Whitman születése (West Hills)
1887: Saint-John Perse születése (Pointe-à-Pitre)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Távolból közelre


2002.11.19

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Vadnyugati tárcatár címen jelent meg Ferdinandy György legújabb tárcakötete. Jó írások (számszerint 36). Érdemes elolvasni ôket.
Szerkezetileg a tárcák három nagyobb rész alá sorakoznak (Tizenhat tárca, Kallódó publicisztika, Vegyesnyolcas) melyek látszólag nincsenek összefüggésben egymással, sôt az egyes címek alá tartozó írások sem alkotnak szorosabb egységet, mégis ha leteszi a kötetet az olvasó, úgy érzi van valami kohéziós erô, ami ezeket az írásokat összetartja. Ez leginkább a szövegek hangulatában fogható meg, melynek oka az író sajátos világszemléletében keresendô. Ferdinandy György élete nagy részét emigrációban töltötte. Elôször Párizsban, ahol kôművesként dolgozott, majd könyvkiadónál vállalt állást (mindeközben Strassbourgban irodalomtörténetbôl doktori címet szerez).

Aztán 1964-ben Puerto Ricóba költözött, ahol az állami egyetem tanára lett, egészen 1976-ig. Összesen negyven évig élt távol Magyarországtól és a hazai irodalomtól. Így mind a hazai, mind a külföldi magyar irodalomnak sajátos leírását tudja adni. Lényegében negyven év távollét tapasztalata fogalmazódik meg az írásokban. Ebbôl adódóan összegzésnek is nevezhetnénk a kötetet. A tárcák nagy része irodalmi vonatkozású: irodalmi eseményekrôl, jelenségekrôl gondolkozik. Érdekes például Ferdinandynak a trópusi magyar irodalomról alkotott véleménye, melyet találóan az egyik szerzô versével reprezentál: „ „A kúpok, a kúpok, áramvonalasak” - írja Végbélfájdalmaim című költeményében Sánta Kiss. „A végbél, a végbél, jaj, megint fájni fog!” ”. Természetesen ennél komolyabb hangvételű értekezések is vannak az irodalomról (bár a komolyság itt sem elhanyagolható). Emellett személyesebb írásokat is tartalmaz a kötet, melyek az idegenben eltöltött évekrôl nyilatkoznak. A trópusi életrôl, hogy milyen volt a trópusi emberek közt magyarként élni. A könyv végén pedig van nyolc írás - néhol már novellisztikus elemekkel - melyek ennek az egész negyven évnek lenyomatát adják. Azt ami megmaradt. Végkövetkeztetés az egészrôl.
A tárcákat az író látásmódjából adódóan jellemzi valami nagyon finom irónia, ami vidámságot, ugyanakkor enyhe szomorúságot is kölcsönöz a soroknak. Ez az irónia azonban mindvégig nagyon finom marad, sosem megy el a szarkazmusig. Hívhatjuk elfogulatlanságnak is, vagy távolságtartásnak. A szerzô így fogalmazza ezt meg egyik tárcájában: „Mindez azért jut eszembe, mert hallom, hogy valami úgymond zavarbaejtô ôszinteség jellemzi az írásaimat. Valami nyugtalanító. Ez az öngyilkos ôszinteség lenne az én különbejáratú izmusom?” Ebben rejlik a kötet egyik legizgalmasabb jellemvonása, az ôszinteségben, ugyanis, olyan valaki nyilatkozik, aki nincs elkötelezve semmi felé, mivel kívülrôl szemlélte az itthoni eseményeket. Nem lehetett ott a 60’-as években alakuló pesti neoavantgardisták asztalánál és nem kerülhetett bele a megszületô posztmodern áramlatok egyikébe sem. Mindezt látta (ha némi késéssel is), de nem lehetett része benne, így egyszerre tud örülni és sajnálkozni is.
A tárcákat elsôsorban olyan olvasóknak tudom ajánlani, akit érdekel, hogy egy itthonról elszakadt magyar író, hogyan látja külföldrôl a hazai irodalmat valamint saját helyzetét, a külföldi és a hazai irodalomban.

Ferdinandy György: Vadnyugati tárcatár
Orpheusz Kiadó, 132 oldal, 1500 Ft

Szigeti Kovács Viktor

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum


Legelső hozzászólások a cikkhez:
Konrád

#1

2004.04.21 14:58

ok.
[VÁLASZ]
Konrád

#2

2004.04.21 14:58

ok.
[VÁLASZ]
Konrád

#3

2004.04.21 14:58

ok.
[VÁLASZ]


  . . .

Az összes hozzászólás
megtekintése

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu