buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 31, vasárnap
Angéla és Petronella napja

Évfordulók:
1819: Walt Whitman születése (West Hills)
1887: Saint-John Perse születése (Pointe-à-Pitre)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Üdvözlet az Olvasónak!


2005.03.10

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Közzétette a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése az elmúlt évi magyarországi könyvforgalmi adatokat. A számomra nehezen elképzelhető forintösszegek (enynyi pénzeket sohasem láttam, mindig csak a szűkösen szükséges konyhapénz forog – ha forog – a tárcámban) lényegét szerencsére értelmezi, s e szerint tavaly az összforgalom mindösszesen 2%-kal növekedett az előző évihez képest, ami az inflációt figyelembe véve fehéren-feketén azt jelenti, hogy összességében észlelhetően csökkent a forgalom forintértéke. Ezt a bűvös két százalékot aztán tovább értelmezi a jelentés, hogy ugyanis azért csak ennyi, mert a tavalyi évben a könyv árának 12%-os áfa tartalma 5%-ra csökkent, s ezt a csökkenést a kiadók beépítették új könyveik árába (vagyis hogy nem a szokásos módon emeltek, hanem 7%-os mérsékléssel). És vegyük hozzá mi is a kedvezményes könyvklub-rendszerű vásárlásokat, az akciókat, egyebeket. A végeredmény tehát darabszámra megnyugtatóan stimmel, tavaly sem vettünk kevesebb könyvet, sőt az áfa csökkentéssel egy icipicit még nyertünk is. Ez így tehát rendben volna.

Csakhogy. Ahogy ezeket a hatalmas számokat nézegetem, mindegyre azon tűnődöm, hogy mikor és hol költött ennyi pénzt az ország könyvekre, milyen könyvekre költött ennyi pénzt, meg persze, hogy tavaly csakugyan mintegy hatvan milliárd forintnyit ment-e a könyvek által szép hazánk elébb.
Ha kiszámítjuk az egy főre eső könyvfogyasztást (ad notam egy főre eső alkoholfogyasztás, húsfogyasztás, öngyilkosság stb.), kivonva a közoktatási tankönyveket a számolásból, s háromezer forintos átlagos könyvárral számolunk, akkor (kb.) évente 1,428 darab könyv vásárlása esik egy személyre (ez havi 0,12 db). Ha ebből levonjuk az intézményi könyvvásárlásokat (könyvtárak stb.), az igen számottevő egyetemi és főiskolai tankönyveket, érdekes arányszámot kapunk, mondjuk
kb. 0,08/0,09 db/fő/hónap. És ha hozzászámítjuk, hogy az ország jelentős része egyáltalán nem vásárol könyvet, egy másik igen jelentős része csupán sátoros ünnepekkor, és a rendszeres könyvvásárló is erősen meggondolja, mikor költsön könyvre, már értelmeződik az a helyzet, hogy miért beszél – nagyon pontosan – a média „vásárlási lázról”, a „vásárlók rohamáról” (orvosi, katonai szakszavak) bizonyos jeles alkalmakkor (karácsony, könyvhét, fesztivál), míg más közönséges időszakokban éppen csak tengnek-lengnek a vásárlók. Vagyis hogy a könyvvásárlás (és a könyvolvasás) nem természetes, szerves része az életünknek, hanem valami más.

Hogy megállítja-e ezt a folyamatot A Nagy Könyv, hamarosan kiderül...

Pécsi Györgyi
felelős szerkesztő

 
Osztályzat: 

 
Fórum


Eddigi hozzászólás ehhez a cikkhez:
KL

#1

2005.03.12 12:06

Vajon ezek a meglepő számok és tendenciák összefüggésben vannak-e az átlagember anyagi boldogulásával? Másszóval a "népjóléttel"?
[VÁLASZ]
 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu