buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 17, péntek
Antal és Antónia napja

Évfordulók:
1634: Szenci Molnár Albert halála (Kolozsvár)
1897: Vajda János halála (Budapest)
2002: Camilo José Cela halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Kézfogás a sorssal


2002.11.19

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A kezdetektôl felvállalt küldetés a próza műfajában (ezekben a nemrég megjelent, önéletrajzi ihletésű, külön-külön megírt és most egy kötetben kiadott regényekben) is világít a szerzô soraiból – ennek a fénynek talán csak az intenzitása, szórása más. Jól nyomon kísérhetô a felelôsségtudat kialakulása nemcsak egy család szoros közösségéért, hanem egy egész, a múltban megnyomorított, lenézett, kisemmizett és igazán sohasem kárpótolt társadalmi rétegért. Ebben a lassanként, folyamatában felfogott valóságban több megrázó, rádöbbenés-szerű élmény tette az író felelôsségérzetét egész életére szólóan meghatározó jelentôségűvé. Ilyen élményekben érik el tetôpontjukat az egyes regények, s ezekre felkapaszkodva nyílnak meg a jövôt érlelô új távlatok s készítik a fôhôst arra a másik útra, amelyet a sors kijelölt számára.

A kisfiúban lakó – néha József Attilára emlékeztetô – szeretetéhség („engem vigyen föl a padlásra”) csillapításának vágya makacsul és elszántan kiabál át a kemény, olykor érzéketlen valóság falain, amelyet a világháború utáni nyomorúság és a Rákosi-rendszer drasztikus és kíméletlen volta is épített. Az érzelmeknek kevés hely és idô jut a boldogulásért vívott mindennapos küzdelmek között.
A gyerek könnyed „odamondogatásai” az egész világnak – megszólítottjai legyenek akár az emberek, madarak, a nyulak vagy a fák – amellett, hogy megcsillantják bátorságát, talpraesettségét, nagyon is sejtetik másokkal meg nem osztott félelmeit, belsô küzdelmeit, a késôbbi iskolai kudarcok okozta és a már korábban kialakult komplexusok öszszességét is. Ezekbôl, ezek mögül les ki ez a magányos kisfiú az elôtte kéretlenül is kinyíló világra és próbálja formálni kapcsolódásait, megtalálni a helyét.
Érthetô és természetes szabadságvágya lassan-lassan megadja magát, de mégsem szorul háttérbe. Felfedezi erôforrásait, az egyedül számító motivációkat, szempontokat önmagában. Ez enged teret a korai, kényszerű felnôtté válás sürgette-követelte gondolati és gyakorlati érésnek. A világról, az iskoláról, az emberi kapcsolatokról táplált illúzióknak pedig valóságba kell fordulniuk. Az ebbôl fakadó keserűségek, lemondások, csalódások nehezen leváló forgácsokként is felfoghatók – éppen lehullásuk válik meghatározóvá személyiségének fejlôdésében. Makacsságát, ellenállását így tudta levetkôzni s a megértések, megvilágosodások folyamatában az így alakulhatott vállalássá, kiállássá.
Nyelvezete egyszerű, nyílt. Néha ránk köszönnek az író költészetének jellemzô, szellemes fordulatai, szófűzései, paradoxonjai is (pl. „szöcskéket ugráltató barázdák”, „a keresés sem lelne”, „a csönd, ami körülfogott, a vasútig, a kanálispartig kihallatszott”). Utalásai, tréfái is pontosak, célbatalálóak. A földön jár, a „dolgok nyelvén beszél”. Teljesen érthetô, szinte kézbevehetô világ az övé, nincsenek hátsó gondolatai, nem kell olvasni sorai között. A világosság írása, homályos utalásokat, sötét oldalakat nem ismer. A borút az ötvenes évek kíméletlensége árasztja, az árnyékot az veti erre az érzékeny, képlékeny gyerekidôre.
Szomorkás befejezése ellenére is lendületet adó, empátiára ösztönzô írását Serfôzô Simon ôszinteségével, mondanivalóját arányosan átszövô humorával hozza igazán közel olvasóihoz. S bár az a világ, és a régi ház már nem áll, gyökereihez való megindító kapcsolódása, ragaszkodása által ez a kisfiú mindig csak ott lesz otthon, mindig abból a tájból, azokból az emlékekbôl fog lélegezni.

Serfôzô Simon: Gyerekidô
Püski Kiadó, 260 oldal, 1680 Ft

Horánszky Anna

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu