buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„Keressük hát a műveket”


2005.02.25

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Én vagyok a torzmagyar – e könyv legelső sorában sietek ezt kijelenteni, mert tudom, hogy magyarázattal tartozom, mielőtt még félreértenének. Kissebbségi magyarnak születtem, torz és egyre torzítóbb világba” –, írja Szávai Géza, majd később hozzáteszi: „nem szeretek torzmagyar lenni.” E szemléletmód jellemző Szávai alkotás és problémaközelítéseire.
 

A Torzmagyar műfajtalan könyv „Ennek a könyvnek a műfaját sem tudom, nem is akarom meghatározni” –, írja a kötet bevezetőjében, s bár sokfélék a szövegek, valami mégis összetartja őket. Talán az a sajátos helyzet, melyben ezek az írások születtek, a személyes hang, melyen megszólítja az olvasót, hogy egy olyan látásmódot tárjon fel előtte, mely a kisebbségi létből fakad, s melyben az irodalomtörténet és sorstörténet egybeforr. Ezért Szávai kötetében, – melyben három évtized alatt írt esszéit, kritikáit gyűjtötte össze – minden mindennel összefügg.

Szávai könyvében több írás témája az identitás kérdése. Külön fejezetben foglalkozik az írói identitással, a nemzedéki identitással, előbbiről szóló esszéjében leszögezi, hogy a magyar író identitástudat zavara akkor kezdődött, amikor egyesek számára a magyar jelző volt az író mellett, míg másoknál „a jelző alannyá lépett elő”, hiszen az író identitásának a nyelv a foglalata. Szávai írásainak nagy erénye, hogy nem pusztán kijelent, megállapít, hanem be is számol, ezáltal írásai eszmetörténeti vázlatként is felfoghatók. Nem csak az író és művének társadalmi szerepéről beszél, hanem arról is, hogy az írói identitás örökös kérdése esztétikai is. Szávai, aki kisebbségi magyar sorsban élt negyvenéves koráig, úgy közelít az irodalomhoz, mint aki tapasztalta, és tudja, hogy az irodalom a nemzetiségi lét legfontosabb tudati vetülete. Írásaiban érinti az irodalmárok szerepét a politikai aktivitás elindításában, bemutatva az írói és a politikusi cselekvéstípus közti különbséget, nem csak a közelmúlt történéseit vizsgálva, hanem visszatekintve a Kiáltó Szó című röpirat megjelenéséig, mely kapcsán joggal tulajdonít többek között Kós Károlynak kiemelkedő szerepet a romániai magyarság politikai aktivitásának elindításában.

Csíkszentweimari illúziók címmel adja közre Sütő Andrással való vitáját Veress Dániel drámakötetéről, ami nem egyéb egy kritika elő és utóéleténél, de mégis rendkívül fontos, mivel Szávai e kapcsán fogalmazza meg, hogy: „Az íróembert meghatározzák olvasmányai.” Ez a gondolat végigkíséri kötetét, melynek utolsó részében, mely a Kultúrák között címet viseli a Korunk kérdéseire számba veszi viszonyulásait a kultúrák közti kommunikációhoz. A magánember, az író és a kiadó viszonyát, melyek sokszor kihatnak egymásra, sőt átfedik egymást. „Bárhonnan indulunk, csak a lényeghez jutunk: az emberek műveket olvasnak, az író műveket ír, az irodalom primér művekből áll, a kiadó műveket közvetít… Nem programokat, nem mozgalmakat, nem kiáltványokat, nem csoportosulásokat, nem irodalomideológiákat. (…) Keressük hát a műveket…” írja Szávai.
A Torzmagyar számos elemző kritikát is tartalmaz, Csoóri Sándor esszéiről, Mészöly Miklós prózájáról vagy éppen Esterházy Péter regényolvasatairól, Kányádi Sándor verseiről melyekben egy vonás közös, Szávai szókimondása. Hivatásos olvasóként (mert mint írja, magánolvasóként szeret szabad maradni) pontosan megfogalmazza, hogy mi tetszik neki és mi nem, s bár ez tűnhet kíméletlen szókimondásnak, netalántán sértésnek, mégis birtokában van annak a képességnek, hogy úgy tálalja meglátásait, mint aranyalmát ezüsttálcán.

Szávai Géza: Torzmagyar
Pont Kiadó, 384 old., 2740 Ft

Erős Kinga

Pont Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu