buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Műhelytitkok


2002.11.19

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Nagy Pálnak lenni rendkívül érdekes dolog lehet. A Kortárs Könyvkiadó gondozásában megjelent Journal in-time második kötete legalábbis ezt bizonyítja. Önéletrajz ez a könyv, ahogyan az elôzô rész is, ugyanakkor több annál: korábrázolás és (egy)személyes történelem. Journal in-time.

A cím utalás, finom és találó szójátékként – intim újság, tudósítás az idôben, s az idôrôl. A nagybetűs Történelem ugyanis mindig az egyénen múlik, egyének milliói és milliárdjai alakítják jelenleg is mondataikkal, tetteikkel, sôt gondolataikkal is – nincs két egyforma látásmód, hogyan lehetne akkor uniformizált világkép, közös történelem? (Más kérdés azonban, hogy a tankönyvek lapjain elterpeszkedô, lilaködös, lôporszagú akármit akkor minek nevezzük.) Nagy Pál tulajdonképpen szintetizál, mindkét kötetben. A külvilág eseményeit s a legbelsôbb történéseket harmonikusan összedolgozva-mosva, az önéletrajz és az emlékirat műfaji határait átlépve valami újat alkot. Ahogy a Psycho-dream című (régebbi) munkájában fogalmaz: „velem / történik a történelem”. S ha már egyszer így van, miért is ne pofozhatná a szerzô múltját és jelenét újabb, érdekesebb formába. Nagy Pálnak pedig van mit formálnia. A Journal in-time két része a huszadik század majd’ egészét felöleli, a harmincas évek elejétôl a nyolcvanas évek végéig. – az elsô kötet a salgótarjáni gyermekkortól az 1956-os eseményekig tart (Kortárs Könyvkiadó, 2001. – a könyvcím mindkét esetben azonos). Az effajta visszatekintés lehetôséget nyújt az események végiggondolására, elemzésére is. Nagy Pál mintha mindig polemizálna akkori és mostani önmagával. Összevet és elvet, ez a tettem helyes volt, ez pedig nem. Tárgyilagosan és néha ironikusan, ugyanakkor közvetlenül és szeretettel, egyszerűen ír, mesél. Ötvenhatos forradalmár múltjáról, a harcokat követô menekülésrôl, a Franciaországba emigrálásról, párizsi diákéveirôl. Magát a huszadik század gyermekének nevezi – kevesen kívánnának maguknak ilyen anyát. Menekülése Magyarországról szinte törvényszerű volt, „ellenálló múltja” miatt ávós tisztek fogságba ejtették, s szabadulása is csak a szerencsén múlott.
El kellett hagynia Egert, ahol fôiskolai tanulmányait végezte. Nyolc évig nem láthatta szüleit, családját, hazáját – nem mindenki tudna feldolgozni ilyen traumát. Nagy Pál azonban alkalmazkodó, túlélô típus. Mikor Párizsba ért, még egy mukkot sem tudott franciául (leszámítva azt hat nyelvleckét, amit még itthon, egy félig vak nyugdíjas nyelvtanártól vett). Másfél-két év múlva azonban már a Sorbonne-ra járt újdonsült barátaival, Szakál Imrével, Parancs Jánossal, Sipos Gyulával – leendô Magyar Műhelyes költô-és munkatársaival együtt. Párizs sokszínűsége, liberális légköre mámorító lehetett a szürke és szorongó anyaországból „szabadult” emigráns magyar fiatalok számára.
Idôbe telt míg ez a szellemiség életük szerves részévé vált. „Provokálni akartuk a várost: magas szárú, bélelt papucsban mentünk végig a Champs-Elysée-n, észre se vettek bennünket, ránk se fütyültek. Kicsit sértôdötten kullogtunk haza Boda Attilával; ennyire nem törôdnek velünk? … Hamar megtanultuk, hogy ez a közöny, ez a közömbösség a szabadság egyik fontos dimenziója. Amíg be nem rúgod valamelyik elegáns bolt óriási kirakatát, azt húzol a lábadra, amit akarsz. A te dolgod, hogyan öltözöl, mit gondolsz, mit cselekszel, de tudd: szabadságod ott ér véget, ahol az enyém kezdôdik.” És Nagy Pál, társaival együtt hasznosan tudott élni ezzel a szabadsággal. Nagy erôfeszítések árán, többéves elôkészületek után létrehoztak egy folyóiratot, a Magyar Műhelyt (1962. május-június), ami a késôbbiekben az emigráns és hazai irodalom és kultúra egyik legfontosabb köz vetítôjé vált. A lap (melyet eleinte kezdetleges körülmények között, egy pincenyomdában sokszorosítottak) a pártos rágalmazások, kezdeti vádaskodások ellenére közkedvelt lett. Az avantgarde és posztmodern fellegvára volt; hírnevét olyan szerzôk “biztosították”, mint Márton László, Határ Gyôzô, Weöres Sándor, Papp Tibor, Ferdinandy György, Jékely Zsolt, – a felsorolást még hosszan lehetne folytatni. A Magyar Műhely jelenleg negyven éves. Nagy Pál, aki nem mellesleg műfordító, tipográfus, performancer, multimédiás művész pedig mindjárt hetven. Életének (műhely)titkaiba avat be a Journal in-time, olyan részletességgel, gazdag információs háttérrel, ami több emberi sors, de akár egy egész történelmi korszak rekonstrukciójához is elegendô.

Nagy Pál: journal in-time. él(e)tem 2
Kortárs Kiadó, 372 oldal, 2600 Ft

Koncz Tamás

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu